photo

Moje ulice so gostile Urbana Kodra

V sklopu razstave Moje ulice v galeriji Vžigalica smo gostili  Urbana Kodra, skladatelja in jazzovskega trobentača, ki je v pogovoru s Katjo Preša pripovedoval zgodbe ljubljanske jazz scene.

photo

Moje ulice in Ordinacija spomina

Vašim spominom smo od 7.-10. februarja prisluhnili v Galeriji Vžigalica, kjer smo skupaj z Ordinacijo spomina Anje Medved zbirali stare fotografije iz Ljubljane in posneli vaše pripovedi, povezane s podobami. Hvala za krasen odziv in vašo prjaznost!

photo

Moje ulice v Kavarni Union: Zdravko Duša

V petek, 3. februarja 2012 smo v kavarni Union poslušali prvega iz serije pogovorov, skozi katere odkrivamo zakolisje ljubljanske literarne scene. Naš prvi gost je bil Zdravko Duša, urednik, prevajalec in scenarist, ki se je o življenju in delu v Ljubljani pogovarjal s Špelo Frlic.
Pogovoru je sledila projekcija filma Tista socialistična boema.

photo

Bogdan Lipovšek v Kavarni Union

V petek, 14. oktobra 2011 ob 20. uri se je Špela Frlic s tokratnim gostom Mojih ulic, direktorjem Grand hotela Union, pogovarjala o spominih na Kavarno Union in o pomenu kavarniškega življenja v prestolnici.

photo

Projkcija filma Tista socialistična boema

Večer Mojih ulic v kavarni Union se je v petek, 14. oktobra 2011 lepo zaključil s projekcijo filma Tista socialistična boema, ki je s strani publike vedno deležen velikih pohval, kar nas, sodelavke projekta, opogumlja za nove dogodivščine!

photo

Pogovor z Matijo Barlom v parku Tabor

V četrtek, 25. avgusta 2011 smo v parku Tabor gostili Matijo Barla, ki ima zasluge, da smo v 60-ih letih Slovenci dobili prvi Festival slovenske popevke, najbolj pa je poznan po svoji vlogi prvega Kekca. V izredno zanimivem pripovedovanju nam je razkril, zakaj so v Rožni dolini ceste poimenovane s številkami, kdo je imel v Ljubljani prvi vespo, kako je bilo, ko je kot najstnik delal na Radiu Slovenija in še marsikaj zanimivega!

photo

Moje ulice v parku Tabor: Aleksander Bassin

Ta četrtek, 18. avgusta ob 18h bo Špela Frlic v parku Tabor gostila Aleksandra Bassina, jurista in umetnostnega zgodovinarja, likovnega kritika in nekdanjega direktorja Mestne galerije Ljubljana. Spregovoril bo o  svojih bogatih spominih na dolgoletno kritiško in galerijsko dejavnost.

photo

Botanični vrt_ gospod Marko Račič

photo

Botanični vrt- pogovor z gospo Štefanijo Rostohar

V nedeljo, 7. avgusta 2011 smo v  botaničnem vrtu gostili zgovorno Štefanijo Rostohar, ki se je spominjala, kako je bilo voditi gospodinjstvo pri ljubljanski meščanski družini, kako so izgledale prve samopostrežne trgovine, ter kako jje kot komercialistka med drugim poskrbela, da sta so v naše mesto prišli ananas in Bobi palčke.

photo

Pogovor z Anico Mikuš Kos

Na nedeljsko popoldne 10.julija 2011 smo v botaničnem vrtu gostili predsednico Slovenske Filantropije, doktorico medicine in otroško psihologinjo, Anico Mikuš Kos. V pogovoru z Rokom Kušlanom je pripovedovala o svojem življenju v Ljubljani ter o prostovoljstvu in vzgoji otrok v preteklosti.

photo

Pogovori v botaničnem vrtu: Alenka Nika Pirjevec

V nedeljo 10. julija 2011 smo v botaničnem vrtu gostili Alenko Niko Pirjevec, igralko, lutkarico in predsednico Združenja dramskih umetnikov Slovenije. V pogovoru z Rokom Kušlanom je pripovedovala o svojem življenju v Ljubljani v preteklosti, o prvem lutkovnem gledališču in predstavah v Ljubljani.

photo

Mojmir Sepe je pripovedoval v botaničnem vrtu

V nedeljo, 31. julija ob 18h  je bil gost Mojih ulic v botaničnem vrtu skladatelj in dirigent, gospod Mojmir Sepe. V pogovoru z Rokom Kušlanom se je spominjal družabnega življenja v Ljubljani, predvsem v času po vojni.

photo

Peter Zobec, režiser in publicist.

V nedeljo, 26.6.2011 se nam je v botaničnem vrtu na pogovoru pridružil radijski in filmski režiserjem ter publicist Peter Zobec. Ki je obujal spominske utrinke na življenje v Ljubljani.

photo

V botaničnem vrtu je pripovedoval dr. Mario Pleničar

V nedeljo, 24. junija 2011 je bil gost Mojih ulic  dr. Mario Pleničar, doktor geoloških znanosti in dolgoletni stanovalec Vurnikove hiše na Miklošičevi, menda najlepše stavbe v Ljubljani. V pogovoru v Botaničnem vrtu je kot star Ljubljančan in akademik povedal marsikaj zanimivega. Med drugim je odstrl utrip Miklošičeve ulice pred drugo svetovno vojno.

photo

Andrej Novak, karikaturist in novinar.

V nedeljo, 18.6.2011 so Moje ulice v botaničnem vrtu gostile dolgoletnega Ljubljančana, enega najbolj znanih in plodovitih slovenskih karikaturistov Andreja Novaka. S svojim značilnim podpisom a. novak je objavljal v številnih časopisih in publikacijah ter imel stalno rubriko v Dnevniku, imenovano Prosti strel. Izdal je dve knjigi karikatur na temo Ljubljane: Z mojega okna in Tretji polčas z mojega okna.

 

photo

Stane Mancini, legenda slovenske popevke

V nedeljio, 12.6.2011 so Moje ulice v botaničnem vrtu gostile legendarnega pevca popevk, Staneta Mancinija. Pesem Mandolina, ki jo je z Beti Jurkovič odpel na prvi slovenski popevki , kar sama kliče po spominu na zlata leta slovenske popevke! Z gostom se je pogovarjala Katja Preša.

photo

V nedeljo 05.06.2011 so MOJE ULICE na ciklu pripovedovanj v botaničnem vrtu gostile gospo Ano Nušo Kerševan, častno meščanko mesta Ljubljane, predsednico društva Zeleni prstan, nekdanjo županjo in prijetno sogovornico.

photo

Ljubljanska meščanska kuhinja

Na zadnjem pogovoru v Trubarjevi hiši literature je Špela Frlic gostila gospoda Borisa Kuharja, nekdanjega novinarja, etnologa, dolgoletnega ravnatelja Slovenskega entografskega muzeja ter avtorja mnogih knjig, tudi o ljubljanski meščanski kuhinji. Pogovor je tekel o tem, kaj so včasih jedli ljubljanki meščani, kaj je bilo na krožnikih na podeželju, kaj so ponujale različne gostilne, kje je Ljubljana v preteklosti iskala vzor za svojo kuhinjo, kje in kaj so pred petdestimi leti jedlji ljubljanski študenti in še marsikaj.

Posnetek pogovora bo poleti na sporedu v oddaji Moje ulice na Radiu Študent.

photo

Ljubljana v šalah in vicih

V nedeljo, 10.4.2011 ob 18h so MOJE ULICE v Trubarjevi hiši literature gostile publicista Slavka Krušnika, ki že od leta 1947 dalje zbira anekdote in šale. Objavil jih je v številnih knjigah,  med drugim je izdal zbirke z naslovom: Smeh ni greh, Smeh stoletij,  Noetova barka. Bil je tudi sekretar odbora za gradnjo Poti spominov in tovarištva. 

Tokrat se je pogovor vrtel okoli teme Ljubljane v šalah in vicih. Kakšne šale so se nekdaj tvorile, jih danes še razumemo? Pogovor je vodila Špela Frlic.

 

Posnetki pogovorov iz Trubarjeve hiše literture bodo poleti predvjani na Radiu Študent. O točnih terminh vas obvestimo.

 

photo

Ljubljana z nostalgijo

V seriji pogovorov v Trubarjevi hiši literature iščemo knjige, v katerih so že zapisane zanimive zgodbe o življenju v Ljubljani v preteklosti in se pogovarjamo z avtorji oziroma poznavalci tematike.

 

Tokratna tema: Ljubljana z nostalgijo

Gostja: gospa Darinka Kladnik

V nedeljo, 27. 03.2011 ob 18h se bomo v Trubarjevi hiši literature s publicistko in avtorico del o Ljubljani, Darinko Kladnik, pogovarjali o njeni knjigi Ljubljana z nostalgijo. V tem nenavadnem vodiču po Ljubljani se skozi 77 zgodb o slavnih Ljubljančanih, spomenikih in pomembnih dogodkih  razkrivajo skrivnosti našega glavnega mesta.


Naslednji  termini POGOVOROV moje ulice v Trubarjevi hiši literature:

10. in 24. april ter 8. maj

Poleti bomo s pogovori nadaljevali v botaničnem vrtu. Vsi pogovori bodo posneti in predvajani v posebni oddaji MOJE ULICE na radiu Študent, kjer najdete tudi arhivske posnetke vseh dosedanjih oddaj!

photo

Ljubljanski živilski trg

MOJE ULICE novo sezono pripovedovanj zgodb o Ljubljani nekoč odpirajo v Trubarjevi hiši literature.

V tokratni seriji pogovorov iščemo zanimive knjige, v katerih so že popisane dogodivščine iz življenja v Ljubljani, kot ga ne poznamo več. Na prvem dogodku v marcu 2011 smo gostili dr. Neno Židov, avtorico knjige Ljubljanski živilski trg, ki je z nami delila cel kup zanimivih zgodb o tem, kje so vačsih bili živilski trgi, kdo je tam prodajal, kaj so prodajali na trgih...Pripoved je bila pospremljena s kopico super zanimivih fotografij, ki so ponazorile zgodbe.

photo

MOJE ULICE PREDSTAVLJAJO

filmček TISTA  SOCIALISTIČNA BOEMA

Glavni igralci: Alenka Bole- Vrabec, Sandi Čolnik, Polde Bibič, Matija Barl in Peter Zobec.

Premierno prikazovanje: v sredo, 22. decembra 2010 ob 17h v Mestnem muzeju Ljubljana.

Rezervacije vstopnic: m: 040 546 817 ali e: tina@mojeulice.si

Oddaja MOJE ULICE na Radiu Študent

To nedeljo, 12. septembra bomo v oddaji MOJE ULICE predvajali posnetek pogovora z gospodom Jožkom Battestinom. Katja Preša se je z njim pogovarjala o šolanju, druženju, njegovih izumih in še marsičem.

Nastavite svoja ušesa to nedeljo ob 10h dopoldan na 89,3MHz, Radio Študent!

photo

Večer ljubljanskih zgodb MOJE ULICE

V nedeljo, 29. avgusta 2010 ob 20. uri, na trgu pred Mestnim muzejem v Ljubljani: Večer ljubljanskih zgodb: MOJE ULICE.

Spomine na Ljubljano nekoč gostov Demetra Bitenca (filmski, radijski in gledališki igralec) in Rape Šuklje (radijska novinarka, prevajalka, esejistka in kritičarka) je z vprašanji na plan vabil Sandi Čolnik.

 

Foto: Nada Žgank

photo

Zadnje letošnje pripovedovanje zgodb o Ljubljani nekoč MOJE ULICE v Botaničnem vrtu se je odvilo v nedeljo, 29. avgusta ob 18h.

Katja Preša je v Botaničnem vrtu gostila gospo Mileno Kožuh, profesorico umetnostne zgodovine, nekdaj na Šubičevi gimnaziji in danes eno najvidnejših profesoric na Univerzi za tretje življensko obdobje.

Moje ulice je v botaničnem vrtu vse do konca nadebudno spremljalo in navdušeno poslušalo številno poslušalstvo. Obljubimo, se potrudimo, da vas čimprej spet povabimo!

 

Zamudniki posnetke vseh pripovedovanj najdete na spletni strani Radia Študent/ Medredakcija/ Moje Ulice.

photo

V nedeljo 22.8. 2010 ob 18h so Moje ulice v Botaničnem vrtu gostile gospoda Boža Štajerja, dolgoletnega Ljubljančana.

V svojih spominih na Ljubljano in na življenje v njej se je še posebaj dotaknil razvoja družabnega in športnega plesa v Ljubljani. Pogovor je moderirala Katja Preša.

Ob 10h dopoldan je bil na Radiu Študent na sporedu posnetek pogovora s pretekle nedelje, ko smo v Botaničnem vrtu gostili gospoda Tomaža Brateta in je beseda tekla o ljubljanskem tramvaju.

Oddaja MOJE ULICE na Radiu Študent

Zaradi tehničnih napak na Radiu Študent v nedeljo 8. avgusta niso predvajali posnetka pogovora z gospodom Battestinom. Za neljubi dogodek se vam opravičujemo. Posnetek bomo predvajali v mesecu septembru, čisto na koncu serije oddaj Moje ulice. Vabljeni k poslušanju vsako nedeljo ob 10h dopoldan!

photo

V nedeljo 15.8.2010 se je Katja Preša pogovarjala z gospodom Tadejem Bratetom, strokovnjakom za varstvo tehnične dediščine, industrijskim arheologom in publicistom

Tema pogovora je bil ljubljanski tramvaj. Od njegovega prvega škripajočega ovinka, do zanjega diha, ki ga je na
pogrebu ljubljanskega tramvaja spremljala nepregledna množica Ljubljančanov.

photo

Katja Preša se bo Ljubljani, kot je nekdaj bila, pogovarjala z etnologinjo in kolumnistko Tanjo Tomažič. Vabljeni v Botanični vrt to nedeljo, 8. 8. 2010 ob 18. uri!

Gospa Tomažič rada pravi, da je bil njen poklic hkrati tudi njen hobi. Celo življenje je delala v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer je raziskovala na različnih področjih. Pripovedovala bo o tem, kakšne so bile nekoč igrače in kako in kje so se oblačili stari Ljubljančani.

photo

V nedeljo, 8. 8. 2010 ob 10. uri, lahko na Radiu Študent prisluhnete pogovoru z gospodom Jožkom Battestinom, o tem, kako je bilo včasih v Ljubljani hoditi v šolo.

92-letni elektroinženir Jožko Battestin, dolgoletni pedagog, avtor učbenikov za fiziko, lastnik mnogih patentov, izumitelj in grafolog, je preteklo nedeljo v Mojih ulicah v Botaničnem vrtu pripovedoval o svojih prvih in kasnejših šolskih dneh, o svojih spominih na predvojno Ljubljano, tržnico in tramvaje, ter o svojem delu.

photo

MOJE ULICE na ljubljanskih ulicah

Mesto Ljubljana je MOJIM ULICAM  v mesecu juliju  prijazno omogočilo, da so se predstavile javnosti. Velika hvala!

photo

V nedeljo, 25. 7. 2010, je preteklost Resljeve ulice orisala gospa Vera Havliček.

V Botaničnem vrtu je pripovedovala o Resljevi in famoznih klobasah, pa o lutkovnih predstavah v Tivoliju po vojni in plakatih, ki jih je izdelovala za jugoslovanske zdravnike ... Posnetek pogovora bo predvajan v oddaji Moje ulice v nedeljo, 1. 8. 2010 ob 10. uri, na Radiu Študent. Vabljeni k poslušanju!

photo

Spomine na Ljubljano v 60-ih letih je obujal nekdanji Šumijevec dr. Svetozar Polič aka Cvero.

V sedmi oddaji Moje ulice, v nedeljo, 25. 7. 2010 ob 10. uri, na Radiu Študent (89,3 MHz) ste lahko prisluhnili dr. Svetozarju Poliču - Cverotu. Znanstvenik, okoljevarstvenik in nekdanji igralec je obujal spomine na Šumi, ljubljansko fimsko in gledališko sceno ter na okoljske spremembe v Ljubljani. Posnetek oddaje je še vedno na voljo na Radiu Študent.

photo

V botaničnem vrtu je tokrat pripovedovala dolgoletna Ljubljančanka, upokojena pravnica, gospa Marija Goričan.

Posnetek pogovora bo predvajan to nedeljo, 18. 7. 2010, v oddaji Moje ulice na Radiu Študent (89,3 MHz).

photo

O Ljubljani nekoč je pripovedoval gospod Stane Saksida, Ljubljančan, profesor in raziskovalec ter nekdanji direktor Inštituta za sociologijo.

Pripovedovanju o tem, kdo je bil najbolj znan ljubljanski kriminalec, kdo so bile Sredarce, kje se je včasih plesalo in kaj so družine ob nedeljah jedle v gostilni Katrca, lahko prisluhnete v arhivskemu posnetku oddaje Moje ulice, ki je bila na sporedu na Radiu Študent 27. 6. 2010.

photo

Kako se je sedanja Slovenska cesta spreminjala skozi čas, je pripovedovala pionirka filmske vzgoje na Slovenskem gospa Mirjana Borčič.

Povedala je, da je bila Šelenburgova ulica (današnja Slovenska cesta) v otroštvu zanjo kakor dnevna soba. Njenim spominom na to ulico, na zgradbe in lokale, ki so nekdaj dajali značaj temu delu Ljubljane, ste lahko po pripovedovanju v Botaničnem vrtu prisluhnili na Radiu Študent v nedeljo, 4. 7. 2010, kjer je še vedno na voljo arhivski posnetek.

photo

Gospod Marjan Ocvirk je v Botaničnem vrtu pripovedoval o arhitekturi, ki v sebi nosi spomin Ljubljane

Po pripovedovanju v Botaničnem vrtu smo posnetek pogovora z gospodom Marjanom Ocvirkom, profesorjem na fakulteti za arhitekturo, v nedeljo, 27. 6., lahko slišali tudi na Radiu Študent, kjer je še vedno na voljo arhivski posnetek.

Oddaja Moje ulice na Radiu Študent, nedelja 20. Junij ob 10h dopoldan: gospa Rapa Šuklje

Protagonistka tokratnih Mojih ulic je radijska novinarka, prevajalka, esejistka ter kritičarka za literaturo in gledališče Rapa Šuklje. Pripovedovala bo o prvem živalskem vrtu v Ljubljani, o prvi televizijski oddaji na takratni Televiziji Ljubljana in o ljubljanskih kinih v času njene mladosti in mladosti njenih staršev.

photo

Gospa Alenka Gerlovič je odprla serijo pripovedovanj zgodb o Ljubljani v živo. Posnetek pogovora je bil predvajan v posebni oddaji Moje ulice na Radiu Študent (89,3 MHz)

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 >
Mestni muzej Ljubljana Divja misel Moje ulice na Valu 202